Nutreation Blog

ΦΑΓΗΤΟ ΕΚΤΟΣ ΣΠΙΤΙΟΥ: Τρώμε περισσότερο από όσο χρειαζόμαστε;

Picture of Δήμητρα Φραγκούλη

Δήμητρα Φραγκούλη

Ως επί το πλείστον, οι τροφές εκτός σπιτιού, έχουν υψηλότερη θερμιδική αξία (περισσότερες θερμίδες) και, όχι σπάνια, χαμηλότερη θρεπτική αξία από τις αντίστοιχες σπιτικές. Σε αυτό συμβάλλουν οι σάλτσες, ο τρόπος μαγειρέματος αλλά και η ποιότητα των υλικών, καθώς και των ίδιων των τροφίμων που σερβίρονται έξω. Ειδικότερα, θα πρέπει να γνωρίζει κανείς ότι όσον αφορά τον τρόπο προετοιμασίας των φαγητών, αρκετά συχνά, χρησιμοποιούνται χαμηλού κόστους σπορέλαια, τα οποία είναι λιγότερο ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά τη θερμική επεξεργασία των τροφών. Μάλιστα, τα ίδια αυτά λάδια επαναχρησιμοποιούνται αρκετές φορές μέχρι να πεταχτούν, γεγονός που υποβαθμίζει τη θρεπτική τους αξία, όχι όμως, και τη θερμιδική. Το τηγάνισμα συμβάλλει στην οξειδωτική τροποποίηση των ελαίων, γεγονός που υποβαθμίζει περαιτέρω την ποιότητα.

Τρώμε περισσότερο από όσο χρειαζόμαστε?

Προσοχή χρειάζεται και στην κατανάλωση συνοδευτικών σαλτσών οι οποίες προσδίδουν γεύση αλλά και αρκετά λιπαρά στο γεύμα. Επιπλέον, το αλάτι και τα πολύ συχνά χρησιμοποιούμενα ενισχυτικά γεύσης επιβαρύνουν το γεύμα, ενώ η μακροχρόνια χρήση αυτών μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην υγεία. Ένα λάθος που κάνουμε όλοι μας συχνά όταν γευματίζουμε έξω είναι τα λεγόμενα πρώτα πιάτα ή αλλιώς ορεκτικά. Σε αυτήν την περίπτωση αναπόφευκτα οδηγούμαστε στην κατανάλωση πολυποίκιλων τροφών πέραν του κυρίως πιάτου, αυξάνοντας σημαντικά στο τέλος το σύνολο θερμίδων που προσλαμβάνουμε. Μολονότι η θεωρία λέει ότι η ποικιλία εξασφαλίζει τη θρεπτική επάρκεια ενός γεύματος, εντούτοις, ελλοχεύει ο κίνδυνος να χάσουμε τον έλεγχο όσον αφορά την ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε και να επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με περιττές θερμίδες. Επιπλέον, συνυπολογίζοντας κανείς και τους λάθος συνδυασμούς τροφών, κάτι που συνεπάγεται μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, τότε σαφώς προκύπτει το συμπέρασμα ότι ένα γεύμα εκτός σπιτιού χωρίς τα κατάλληλα κριτήρια, θα μετατραπεί σίγουρα σε ένα γεύμα πλούσιο σε θερμίδες και φτωχό σε θρεπτικά συστατικά.

Συστάσεις για τα γεύματα έξω

Σε μικρά café ή ταχυφαγεία μπορείτε να παραγγείλετε:

  • Ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, μια φέτα τυρί, μια φέτα γαλοπούλα και φύλλα μαρουλιού ή/και κομμάτια ντομάτας. Εναλλακτικά δοκιμάστε αραβική πίτα ή τορτίγια ή μια μικρή μπαγκέτα ολικής.
  • 2 φέτες πολύσπορου ψωμιού με τόνο και τριμμένα λαχανικά. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε λευκό τυρί με χαμηλά λιπαρά, ντομάτα, ρίγανη και 2-3 ψιλοκομμένες ελιές.
  • Ένα μικρό σάντουιτς με καλαμάκια κοτόπουλο και λαχανικά ή 2 καλαμάκια κοτόπουλο με μια αλάδωτη πίτα, αποτελούν την ιδανική λύση.
  • Σε περίπτωση που υπάρχει διαθεσιμότητα, μπορείτε να παραγγείλετε σαλάτα τύπου Caesar ή ρόκα παρμεζάνα ή τονοσαλάτα/κοτοσαλάτα. Μην ξεχάσετε να ζητήσετε να σας σερβίρουν την σως χωριστά, ώστε να προσθέσετε ο ίδιος ελαιόλαδο και  μυρωδικά ή 1-2 κουταλιές από την σως που προσφέρεται με το γεύμα.  Συνοδέψτε με μια λεπτή φέτα ψωμί ή 1-2 κριτσίνια ή 2-3 κουταλιές κρουτόν ολικής άλεσης.

Σε εστιατόριο:

  • Η σαλάτα πρέπει να είναι πάντα το πρώτο σας μέλημα. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα να τη μοιραστείτε με κάποιον συνδαιτυμόνα, φροντίστε να επιλέξετε ένα πιάτο που να έχει σαν βάση του τα λαχανικά. Συνδυάστε στη συνέχεια μια μερίδα ψητό κρέας ή κοτόπουλο ή ψάρι με συνοδεία ρυζιού ή πουρέ ή μια λεπτής φέτας ψωμιού ολικής άλεσης
  • Τα μακαρόνια ή το ριζότο αποτελούν ακόμα μια καλή επιλογή, πάντα σε συνδυασμό με σαλάτα. Αποφύγετε τα περιττά λίπη, όπως για παράδειγμα την κρέμα γάλακτος και προσπαθήστε να επιλέξετε ένα πιάτο με λαχανικά και κοτόπουλο ή τυρί ή με λαχανικά και θαλασσινά.
  • Διαλέξτε φαγητά σχάρας, BBQ ή ψημένα φαγητά παρά τηγανητά και καβουρδισμένα.
  • Χωρίς πατάτες: Είναι πολύ απλό ακόμη και σε ένα εστιατόριο να ζητήσετε το γεύμα σας χωρίς πατάτες. Μάλιστα, στα περισσότερα αυξάνουν την μερίδα των σαλατικών ή χόρτων σε τέτοιες περιπτώσεις. Δεν χρειάζεται να στερηθείτε τη γεύση του κυρίως πιάτου για λίγες πατάτες ή ρύζι, μπορείτε να πάρετε το κοτόπουλο σας ή το χοιρινό σας όπως σας αρέσει και να το απολαύσετε χωρίς τους υδατάνθρακες.
  • Ζητήστε σάλτσες και dressing ως συνοδευτικά δίπλα από το πιάτο, ώστε να ρυθμίσετε εσείς την ποσότητα που θα καταναλώσετε. Εκεί συνήθως κρύβονται τα επιπλέον λιπαρά και με αυτόν τον τρόπο μπορείς να το φας με φειδώ.
  • Επιλέξτε σάλτσες με βάση ντομάτα ή σάλτσες από ζωμό και όχι τις κρεμώδεις.
  • Παράγγειλε ως συνοδευτικό λαχανικά στον ατμό χωρίς βούτυρο.
  • Δεν είναι απαραίτητο να παραγγείλεις επιδόρπιο, ή αν παραγγείλεις, μοίρασέ το ή δοκίμασε μόνο μια μικρή μπουκιά. Αν επιλέξετε κρέπα ή βάφλα είναι καλύτερα να τις συνδυάσετε με φρούτα και λίγη σως ή ακόμη καλύτερα με μέλι και καρύδια και μια μπάλα βανίλια παγωτό. Αποφύγετε τις σοκολάτες και την φρέσκια κρέμα. Δικός μας αγαπημένος συνδυασμός είναι τα ζεστά μήλα, με κανέλα και μια μπάλα βανίλια παγωτό στη βάφλα. Σύσταση: το πολύ δύο φορές την εβδομάδα. 
  • Το χειρότερο που έχετε να κάνετε είναι να συνοδεύσετε το φαγητό σας με αναψυκτικό. Τότε όλη η προσπάθεια πάει χαμένη, επιλέξτε νερό ή ένα ποτήρι κρασί. Νερό: Παράγγειλε μεγάλη μπουκάλα μεταλλικό νερό και πίνε λίγο λίγο καθώς γευματίζεις για να αποφύγεις την κατανάλωση αλκοόλ.

Θυμηθείτε:

  • να μασάτε καλά το φαγητό σας, ώστε να δίνεται τον απαραίτητο χρόνο στον εγκέφαλό σας να λάβει το μήνυμα του κορεσμού προτού φουσκώσετε. 
  • όταν φτάσει το φαγητό, αποφασίστε πόσο θα φάτε αφήνοντας το υπόλοιπο στο πιάτο.

Λαμβάνοντας υπόψιν το αξίωμα ότι «είμαστε ό,τι τρώμε», γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι πιο υγιεινές επιλογές βοηθούν να διατηρήσει κανείς έναν πιο υγιή οργανισμό. Αν και ο άνωθεν ισχυρισμός είναι υπεραπλουστευμένος, εμπεριέχει μια δόση αλήθειας. Άλλωστε, οι επιλογές μας είναι πάντοτε αυτές που μας καθορίζουν.

Σου άρεσε αυτό που διάβασες?

Μοιράσου το!

Για να μην χάσεις κανένα διατροφικό tip, κάνε εγγραφή στο Newsletter μας

Περισσότερα Άρθρα.