Nutreation Blog

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΓΝΩΣΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ

Picture of Δήμητρα Φραγκούλη

Δήμητρα Φραγκούλη

Η δίαιτα του Atkins, της ζώνης, της ομάδας αίματος, του ανανά είναι μερικές μόνο
από αυτές που κατά καιρούς έχουν προκαλέσει την προσοχή μας. Σε γενικές γραμμές,
οι δίαιτες αυτές μπορούν να χωριστούν σε 2 μεγάλες κατηγορίες:

  • όσες περιέχουν πολύ χαμηλό ποσοστό υδατανθράκων και αυξημένο ποσοστό πρωτεΐνης, και
  • όσες περιέχουν πολύ χαμηλό ποσοστό λίπους.

κτός όμως από τις δύο αυτές κατηγορίες, υπάρχουν και πολλές άλλες δίαιτες π.χ. οι μονοφαγικές δίαιτες, οι δίαιτες συνδυασμού τροφίμων, οι δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων, η δίαιτα της ομάδας αίματος και οι υδρικές δίαιτες, οι οποίες αποτελούν ξεχωριστές κατηγορίες.

Οι πρωτεϊνικές ή κετογονικές δίαιτες στηρίζονται στη χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων. Όταν η πρόσληψη υδατανθράκων είναι ιδιαίτερα χαμηλή, όπως συμβαίνει με τη δίαιτα του Atkins, οι αποθήκες γλυκογόνου και ταυτόχρονα το νερό που συνδέεται με το γλυκογόνο εξαντλούνται. Έτσι, η θεαματική απώλεια που βλέπουμε  είναι απώλεια νερού και μυϊκού ιστού και όχι απώλεια λίπους. Ακόμη, αλλάζει σε μεγάλο βαθμό η χημική ισορροπία του σώματος, επειδή έχουμε υπερπαραγωγή κετονών, δηλαδή «αποβλήτων» που προκύπτουν από τον μεταβολισμό των λιπών, τα οποία παράγονται σε καταστάσεις νηστείας. Η επιβράδυνση του βασικού μεταβολικού ρυθμού, η μείωση της θερμοκρασίας του σώματος και η μείωση της ευαισθησίας στη γλυκόζη είναι μερικές ακόμα δυσάρεστες συνέπειες της υιοθέτησης τέτοιων διαιτητικών σχημάτων.

Οι περισσότερες από τις δίαιτες που ανήκουν στις άλλες κατηγορίες, στηρίζονται στην πολύ χαμηλή θερμιδική πρόσληψη. Η υπερβολικά χαμηλή πρόσληψη θερμίδων, όμως,  δεν επαρκεί για να καλύψει ούτε τις ενεργειακές ούτε τις θρεπτικές ανάγκες του ατόμου. Αυτή η συχνή κατανάλωση των ίδιων τροφίμων, προκαλεί εκτός από μονοτονία και μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης ελλείψεων σημαντικών συστατικών, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νοσήματα, όπως είναι η αναιμία. Επίσης, η μειωμένη κατανάλωση τροφίμων, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα ολικής άλεσης δημητριακά, προωθούν την ανάπτυξη καρδιαγγειακών ασθενειών και καρκίνου.

Τέλος, ακολουθώντας το άτομο αυτές τις δίαιτες, υιοθετεί λανθασμένες διατροφικές συνήθειες και δεν εκπαιδεύεται σε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής και διαβίωσης. Οπότε, μετά την ολοκλήρωση της δίαιτας, το άτομο  επανέρχεται στις παλιές του συνήθειες, επανακτά το βάρος που έχασε και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα περισσότερο.

Σου άρεσε αυτό που διάβασες?

Μοιράσου το!

Για να μην χάσεις κανένα διατροφικό tip, κάνε εγγραφή στο Newsletter μας

Περισσότερα Άρθρα.